top of page
Foto van schrijverMarlies

Yoga: een krachtige techniek voor pijnverlichting tijdens Pain Awareness Month

September is Pain Awareness Month, een tijd waarin we extra aandacht besteden aan de impact van chronische pijn op het dagelijks leven van miljoenen mensen wereldwijd. Voor velen is pijn niet alleen fysiek, maar heeft het ook mentale en emotionele gevolgen. Gelukkig wijst steeds meer onderzoek erop dat yoga een effectieve methode is om pijn te beheersen en de algehele levenskwaliteit te verbeteren.


Hoe yoga kan helpen bij pijnverlichting

Yoga werkt op verschillende manieren om pijn te verminderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste mechanismen:



1. Vermindering van spierspanning en verbetering van flexibiliteit

Veel chronische pijnklachten, zoals rug- of nekpijn, komen door spierspanning of verminderde mobiliteit. Yoga helpt de spieren soepeler te maken en spanning te verminderen, wat verlichting kan bieden. Dit geldt met name voor zachtere yogastijlen zoals Hatha flow, Yin yoga of yogatherapie. Onderzoek toont aan dat yoga vergelijkbare resultaten biedt als fysiotherapie voor chronische lage rugpijn ​(NCCIH).


2. Versterking van spieren en Verbetering van Houding

Sterkere spieren rondom de pijnlijke gebieden, zoals de rug- en core-spieren, kunnen een betere houding ondersteunen en de druk op pijnlijke plekken verlichten. Dit is met name belangrijk voor mensen met chronische rugpijn. Yoga helpt om stabiliteit en kracht op te bouwen, waardoor pijn vermindert en verdere blessures worden voorkomen​ (NCCIH).


3. Mindfulness en stressvermindering

Mindfulness en ademhalingsoefeningen, beide belangrijke onderdelen van yoga, helpen stress te verlagen. Stress verergert vaak pijn door verhoogde spierspanning en ontstekingen. Mindfulness leert mensen hun reactie op pijn te veranderen, wat de perceptie van pijn vermindert en de mentale last van chronische pijnklachten verlicht​ (Frontiers).


4. Neurofysiologische effecten

Yoga helpt het zenuwstelsel te kalmeren, wat resulteert in een verhoogde pijntolerantie. Dit proces wordt "nociceptieve modulatie" genoemd, waarbij yoga het parasympathische zenuwstelsel activeert en het lichaam in een staat van rust en herstel brengt ​(Frontiers).


5. Betere doorbloeding en ontstekingsremmende effecten

Door de fysieke bewegingen tijdens yoga wordt de doorbloeding verbeterd, wat ervoor zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen beter worden getransporteerd naar pijnlijke of stijve plekken. Dit bevordert het herstel. Bovendien heeft yoga ontstekingsremmende effecten, wat nuttig is voor aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie​ (NCCIH) ​(Frontiers).


Speciale yogatherapie lessen bij Yoga Academy You are the Buddha

Bij Yoga Academy You are the Buddha bieden we speciale yogatherapie lessen aan die gericht zijn op pijnverlichting. Deze lessen zijn beschikbaar zowel in groepsverband als privé, zodat iedereen op een manier die bij hem of haar past de voordelen van yoga kan ervaren. We richten ons op:

  • Individuele aandacht: In de privélessen krijgt elke deelnemer specifieke begeleiding afgestemd op hun persoonlijke pijnmanagement behoeften.

  • Gemeenschappelijke ondersteuning: In de groepslessen creëren we een ondersteunende omgeving waar deelnemers van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen motiveren.


Doe mee tijdens Pain Awareness Month

Tijdens Pain Awareness Month nodigen we iedereen uit om deel te nemen aan onze yogalessen en te ontdekken hoe yoga kan helpen bij het beheersen van pijn. Of je nu nieuw bent met yoga of al ervaring hebt, dit is het ideale moment om de vele voordelen van yoga te ervaren. Samen creëren we ruimte voor herstel, balans en een leven met minder pijn.


Meer weten? Neem contact met ons op of volg een van onze lessen en ontdek zelf de voordelen van yoga voor pijnverlichting.


1 weergave0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page